Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Letenje Lekcije on Sun Sep 04, 2011 9:09 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
Leteći tepisi
Leteći tepisi su alternativni način prometovanja u čarobnjačkom svijetu, ali su ilegalni u Europi (ili barem u Engleskoj). Obično su to debeli sagovi, često s različitim uzorcima i motivima koji se proizvode na Srednjem Istoku. Očita prednost sagova pred metlama je mogućnost da se na sag smjesti veći broj ljudi, a vjerojatno je i udobniji za vožnju od metli.
Prije su leteći tepisi u čarobnjačkoj zajednici bili prihvaćen i raširen način prometovanja, ali su zatim zabranjeni zato što ih je Registar predmeta koji se smiju začarati proglasio bezjačkim predmetom. Zbog toga je, prema čarobnjačkom zakonu, zabranjeno začarati ili letjeti na letećem tepihu, iako je u drugim zemljama to još uvijek dopušteno.
Trgovac imenom Ali Bashir ima veliku želju izvoziti leteće tepihe u Veliku Britaniju i veoma je uzrujan zbog lokalnih zakona koji ga sprječavaju u njegovom naumu. On redovno ispituje Arthura Weasleyja, djelatnika britanskog Ministarstva Magije o tome, ali nije vjerojatno da će se zakon promijeniti.


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

2 Re: Letenje Lekcije on Sun Sep 04, 2011 9:09 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
Letiprah
Letiprah je svjetlucavi prah kojeg čarobnjaci koriste za putovanje i komunikaciju kroz kamine. Izumila ga je Ignatia Wildsmith (1227. - 1320.).
Može se koristiti u bilo kojem kaminu koji je povezan na letimrežu. Kako bi prešao iz jednog kamina u drugi putnik mora ubaciti šaku letipraha u kamin (ako je vatra upaljena postat će zelena), jasno izgovoriti željeno odredište i zatim zakoračiti u vatru. Također, putnik može stajati u kaminu te zatim baciti prah na svoje noge. Letiprah se može koristiti i za komunikaciju; čarobnjak ili vještica može kleknuti pred kamin i zatim gurnuti glavu, koja će se zatim pojaviti u drugom kaminu, u vatru.
U drugoj knjizi obitelj Weasley i Harry letiprahom su putovali u Zakutnu ulicu. Harry nije jasno izgovorio riječi "Zakutna ulica", pa je završio u trgovini Borgin i Burkes u Ulici Nokturno. U četvrtoj knjizi, Arthur Weasley iskoristio je svoje veze u Ministarstvu magije kako bi privremeno u sustav letimreže uključio kamin obitelji Dursley. Sirius Black je u istoj knjizi koristio mrežu kako bi komunicirao s Harryjem. U petoj je knjizi Harry prilično riskirao koristeći kamin Dolores Umbridge kako bi se javio Siriusu, zato što je Umbridgeica nadzirala sve vrste komunikacije u i iz Hogwartsa.


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

3 Re: Letenje Lekcije on Sun Sep 04, 2011 9:10 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
Metle
Glavni članak:Metle (Harry Potter)
Metle koriste vještice i čarobnjaci svih dobnih skupina i to za prijevoz i igranje metloboja. Njihova je upotreba slična kao i ona letećih tepiha, iako se leteći tepisi ne smiju koristiti u Engleskoj.
U čarobnjačkom svijetu postoje brojni proizvođači i modeli metli koji se međusobno razlikuju u sposobnostima. ponuda je veoma šarolika pa tako postoje veoma skupi i kvalitetni modeli izvrsnih sposobnosti koji izlaze svake godine, ali i metle igračke za djecu koje mogu poletjeti samo nekoliko metara iznad tla. Kulturološko znančenje metli u čarobnjačkom svijetu slično je onom automobila u stvarnom svijetu.


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

4 Re: Letenje Lekcije on Sun Sep 04, 2011 9:10 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
Putoključ
Putoključevi se prvi put spominju u Harryju Potteru i Plamenom Peharu. Jednom kad su stvoreni čarolijom Portus, putoključevi mogu do željenog odredišta prevoziti svakoga tko ih dotakne ili mogu postati aktivni u unaprijed određenom trenutku i zatim prenijeti do određene lokacije osobu koja ga u tom trenutku dodiruje.
U Harryju Potteru i Plamenom Peharu Barty Crouch ml., koji je oponašao Alastora Moodyja pretvorio je Tromagijski pokal u putoključ koji prenosi onoga tko ga dotakne Voldemortu, očekujući da će to biti Harry Potter. Međutim, Harry je pokal dotaknuo zajedno s Cedricom Diggoryjem pa je Crvorep ubio Cedrica kletvom Avada Kedavra.
Ormar za nestajanje
Ormar za nestajanje zapravo se sastoji od dva ormara, najčešće identična. U knjizi Harry Potter i Princ miješane krvi spominju se takvi ormari. Jedan jeo od njih bio u Hogwartsu, u sobi potrebe dok je drugi bio u Ulici Nokturno, u prodavaonici Borgin & Burkes u Londonu. Ako se uđe u jedan od ormara, izlazi se kroz drugi ormar, što ormar za nestajanje čini vrlo praktičnim prijevoznim sredstvom.
Vremokret
Vremokreti su mali predmeti koji imaju oblik pješčanog sata koji služe za putovanje kroz vrijeme. Onoliko koliko nosilac sata okrene vremokret, toliko će se sati vratiti u prošlost. Kada se to jednom dogodi, u jednom trenutku osoba se može nalaziti na dva različita mjesta. Vremokreti mogu biti krajnje opasni ako se neodgovorno koriste, a mogu biti fatalni i za samog korisnika. Upravo zato, vremokreti se smiju koristiti samo dozvolom Ministarstva magije, i samo s dobrim razlogom. Poznati su se primjerci nalazili u Odjelu tajni, u Ministarstvu magije, ali su uništeni nakon bitke u Odjelu tajni u Harryju Potteru i Red feniksa.
Jedan je primjerak dobila i Hermiona Granger na svojoj trećoj godini u Hogwartsu kako bi mogla sudjelovati na više predavanja u isto vrijeme.


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum