Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 II godina on Sat Oct 08, 2011 4:03 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
MANDRAGORA ili BUNOVINA

Grupacija: magicne

Mandragora ili bunovina jest mocno sredstvo za ponovnu preobrazbu. Upotrebljava se da se ljudi, preobraženi i prokleti vrate u svoje prvobitno stanje. Ta biljka (i njen korijen koji ima formu koja podsjeca na covjeka), ima veliku ulogu u magiji, prvo zbog jakog halucinogenog efekta i cudne (covjekolike) forme! Zbog te cudne slicnosti, nastalo je vjerovanje da Mandragora ima natprirodne moci iznad covjekove duse i tijela, iako je analizom dokazano da sadrzina psiho-aktivnih substanci nije veca od gore spomenutih biljaka. U Egiptu, Mandragora je bila visoko cijenjena kod Faraona. Na odorama Faraona cesto se nalazi motiv od ove biljke, a u cvijetnom vijencu koji je pronadjen pored Tutankamona nadjen su nekoliko upletenih stabljika Mandragore. U procesu protiv Ivane Orleanske - (Jeanne d’Arc) jedna od tuzbi bila je zbog posjedovanja Mandragore!
Od davnina postoje komplicirani rituali u iskopavanju ove biljke i njenog korijena. Theophrastus pise u 3.vijeku p.n.e. da beraci ove biljke naprave prvo krug u zemlji, i prvo odsijeku stablo od korijena gledajuci prema istoku. Ostatak korijena iskopaju govoreci tajne formule i odigraju odredjeno kolo. Dva vijeka ranije, Pithagoras opisuje Mandragoru kao ,,antropomorf’ ili ,,mali covjek". U rimsko doba kada su psiho-aktivne biljke pocele da igraju vaznu ulogu u magiji, u prvom vijeku nove ere, pise Flavius Josephus: da u krajevima oko Mrtvoga mora ima jedna biljka koja nocu siri crvenkasto svijetlo i da se ona sakriva od ljudi.
Mitovi oko Mandragore postajali su sve cudniji, vjerovalo se da prilikom cupanja ova biljka toliko jako vristi, da onaj koji ju cupa mora umrijeti. Kada su u mracnom srednjem vijeku ljudi poceli da sade ovu biljku u Europi, vjerovalo se da moze samo rasti ispod vjesala. Zato Njemci zovu ovu biljku ,,covjeculjak sa vjesala"!
Godine 1526, engleski botanicar Turner, odbio je da prizna da ova biljka uvijek ima ljudsku formu i suprostavio se narodnoj lakovjernosti u vezi prica sa iskopavanjem Mandragore. Od ove biljke koristi se korijen (pored magicne upotrebe) za pravljenje ljekovite masti protiv reume. Za magicne eksperimente uzmite samo pola ili jos manje od male kasicice samljevenog korijena, koji izmijesate sa nekim sokom od voca. Efekat je prijatan, i za kratko vrijeme zapadnete u dugom sanjivom transu. Plodovi-(maline) se ne jedu, jako su otrovne i ako se tvrdi da u okolini Sredozemlja nisu otrovne, i cak se od njih prave domaci specijaliteti!
No, ta biljka je ipak veoma korisna. Izdanci koji su bezopasni, uglavnom se koriste kao melem za rane i druge povrede kože. Ali ipak, veca kolicina ove biljke može da izazove i negativne ekekte, kao što su ludilo i nesvjesnost. Takodje, ova biljka ima ubitacan krik koji može da izazove gluhocu, ali i mnogo teže posljedice. Koristi se u raznim napicima, a jedan od njih je napitak za oživljavanje (skamenjenih osoba).
Zadaca-odgovoriti na pitanja
1.Koje je drugo ime mandragore?
2.Za šta se najčešće upotrebljava mandragora?
3.Šta Flavius Josephus kaže za mandragoru?
4.Za šta se koriste izdanci mandragore?
5.Koja je posljedica mandragorinog krika na čovjeka?


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

2 Re: II godina on Sat Oct 08, 2011 4:06 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
2.Godina
View more documents from Miki


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

3 Re: II godina on Sat Oct 08, 2011 4:07 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
Zadaća : Opisati svaku biljku zasebno i pojedinačno


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

4 Re: II godina on Sat Oct 08, 2011 4:08 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
1.godina
View more documents from Miki


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

5 Re: II godina on Sat Oct 08, 2011 4:09 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
Opisati svaku biljku pojedinačno za zadaću !


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

6 Re: II godina on Sat Oct 08, 2011 6:50 am

Mony

avatar
Rawenclaw
Rawenclaw
napravila sam sve pregledaj mi cijelu zadaću iz svih predmeta Very Happy

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum