Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 I godina on Sat Oct 08, 2011 3:59 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
Uvod


Proučavanje magičnih biljaka i načina skrbi (ili borbe) o njima. Predavanja travarstva odvijaju se u staklenicima na zemljištu škole. Učenici prve godine predavanja slušaju samo u stakleniku br. 1, a na drugoj godini odlaze u staklenik br. 3 u kojem se nalaze opasnije biljke. Travarstvo je obavezan predmet od prve do pete godine, a nakon toga učenik može nastaviti slušati predmet ako dobije dovoljnu ocjenu iz ČAS-a. Travarstvo je tijesno vezano uz Čarobne napitke, zbog čarobnih biljaka za koje se čini da postoje kako bi se iz njih dobili korisni sastojci.


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

2 Re: I godina on Sat Oct 08, 2011 4:00 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
Herbologija je grana magije, koja proučava magične biljke, uključjući brigu o njima kao i njihova magična svojstva i upotrebu. Neke magične biljke su neizostavan dio napitaka, a druge pak proizvode različite magične efekte. Nastava iz herbologije se sastoji iz dva dijela-teorijskog i praktičnog. Teorijski dio se bavi učenjem o svojstvima raznih biljaka i objašnjava nam kako da se skrbimo za njih, tj.objašnjava nam na koji način treba da ih uzgajamo u praksi. Praktični dio se bavi primjenom teorijskih znanja na magičnim biljkama. Različite biljke posjeduju različita svojstva, te iz tog razloga zahtijevaju posebnu opremu za rad. Za uzgoj biljaka nam je potrebno prvenstveno đubrivo. Kao đubrivo se koristi zmajev izmet. S obzirom da neke biljke poput Bubugomiljice ispuštaju opasne tvari, potrebne su i rukavice od zmajske kože jer u suprotnom bi mogli zadobiti gadne opekotine. Također su nam potrebni i štitnici za uši, jer neke biljke kao što je Mandragora ispuštaju krike koji mogu biti iznimno kobni za slušatelje. Za rad su nam potrebne i razne posude, škare za orezivanje i slično, u zavisnosti sa kojom biljkom radimo jer svaka je na svoj način posebna. Mi ćemo u ovoj školskoj godini obraditi neke od magičnih biljaka poput: škrgobilja(gillyweed), đavolje zamke i mandragore, ali i onih nemagičnih ali svakako interesantnih kao što su pasiflora, rododendron i druge.


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

3 Re: I godina on Sat Oct 08, 2011 4:01 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
Vodene biljke


Škrgobilje (Gillyweed)

Grupacija: magične biljke
Ova magična biljka se uzgaja prvenstveno na Mediteranu. Izgledom podsjeća na hrpu sluzavih sivozelenih repova štakora. Kada se pojede daje osobi škrge koje joj omogućavaju disanje pod vodom i kožice na prstima ruku i nogu koje omogućavaju lakše plivanje. Vrijeme trajanja efekta koji daje škrgobilje je otprilike sat vremena. Biljku je prilično teško nabaviti i nije dostupna u zalihama za učenike.


Lotos (lat.Nelumbo Nucifera)

Grupacija: nemagične biljke
Porodica: Nelumbonacee
Lotos je višegodišnja vodena zeljasta biljka. Raste na vodenim površinama od najmanje 6 m dubine i vrlo je osjetljiv na hladnoću (minimalno 17 oC). Kako bi bolje uspijevao, treba ga držati na otvorenom kad je toplo razdoblje, a zatim ga staviti u staklenik. Svaki primjerak doseže širinu od oko 1 m. Ima zeleno-modre listove, okruglaste, na dugim stabljikama. Veliko rascvjetano cvijeće se javlja ljeti; boja mu je ružičasto-purpurna, s nježnim nijansama u dnu.
Lokvanj ili žuti lopoc (lat.Nuphar Lutea)
Grupacija: nemagične biljke
Porodica: Ninfeacee
Lokvanj je višegodišnja vodena zeljasta biljka. Raste u stjenjacima ili manje tekućim vodama, hladnim bez soli, odnosno tresetnim i kiselim. Lišće je široko, srcoliko i ovalno. Cvijeće koje cvjeta između srpnja i kolovoza ima promjer oko 6 cm, žuto je i vrlo mirisno. Vrlo je izdržljiva vrsta i mora biti obuzdana, jer inače postaje nametljiva. Ima ukrasnu ulogu kao i Lotos.


Lopoc (lat.Nymphaea)

Grupacija: nemagične biljke
Porodica: Ninfeacee
Lopoč je višegodišnja plutajuća biljka. Raste u vodama stajačicama ili laganim tekućicama male dubine (ne više od 2,5 m), po mogućnosti toploj, ali također i u hladnoj, samo ako je posebno siromašna solju. Idealan položaj je u polusjeni li na suncu. Lišće je srcolika oblika, veliko, a rub mu je zaobljen. Cvijeće cvjeta između svibnja i kolovoza i bijelo je, blago otvoreno i ima nježan ali trajan miris.


Zadaća-odgovoriti na pitanja
1. Koje od ovih vodenih biljaka spadaju u magične a koje u nemagične?
2. Koje od ovih biljaka spadaju u porodicu Ninfeacea?
3. Koje je magično svojstvo škrgobilja?
4. Kako izgleda lišće i cvijeće lotosa?
5. Kada cvjeta lopoč i kakvav mu je cvijet?
6. Koja od ovih biljaka može postati nametljiva?

Zabranjeno copy/paste, trudite se da pišete svojim riječima. Ako ne predate zadaću do ugovorenog roka vaš dom gubi 10 poena.

DODATNA ZADAĆA-nije obavezna
Ako želite zaraditi dodatne poene za vaš dom, priložite mi uz zadacu sliku svake od ovih biljaka.


i ostavite mi komentar, da znam tko je sve bio na predavanju.


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum