Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Učionica I godine on Fri Oct 07, 2011 10:15 pm

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
Rana istorija

Pre više od hiljadu godina, Hogvorts su osnovala dva čarobnjaka i dve veštice: Godrik Grifindor, Salazar Sliterin, Rovena Revenklo i Helga Haflpaf. Ubrzo nakon osnivanja, Salazar Sliterin se sukobio sa ostalim osnivačima. On je hteo da na Hogvorts primaju samo čistokrvne učenike (decu čarobnjaka i veštica), ali preostala tri osnivača se nisu složila sa tim. Sliterin je napustio Školu, ali nakon što je u njoj sagradio skrivenu Dvoranu tajni. Kada se njegov potomak, Sliterinov naslednik, vrati u Školu, moći će da otvori Dvoranu, oslobodi zver baziliska i očisti Hogvorts od normalsko-rođenih učenika.

Osim Sliterina, i ostala tri osnivača su imala svoje kriterijume po kojima su primali učenike. Grifindor je primao samo one koji bi ispoljili ili koji cene hrabrost, Revenklo je primala samo one pametne, a Haflpaf je primala one koji preostanu. Tako su stvorene četiri hogvortske kuće.

Srednja istorija

Oko trista godina nakon što je Škola osnovana, počelo se sa održavanjem Tročarobnjačkog turnira, niza nadmetanja između tri evropske najveće magijske škole: Hogvortsa, Bobatonsa i Durmstranga. Turnir se održavao sledećih šest vekova, dok smrti nisu postale toliko česte da je prekinuto sa održavanjem Turnira, sve do 1994. godine (školska godina o kojoj se govori u knjizi Hari Poter i vatreni pehar).

Skorašnja istorija

Dvorana tajni je prvi put otvorena 1942. godine, kada ju je Tom Marvolo Ridl, Sliterinov naslednik i budući Lord Voldemor, otvorio na svojoj šestoj godini. Kada je, kao posledica toga, ubijena jedna devojčica, Ministarstvo magije je htelo da zatvori Školu. Kako je Ridl živeo u jednom normalskom sirotištu, nije hteo da se Škola zatvori, pa je okrivio Hagrida.

1992. godine, Dvoranu je ponovo otvorila Džini Vesli, pod uticajem starog Ridlovog dnevnika. Ipak, niko nije ubijen, a Hari je zatvorio Dvoranu i ubio baziliska, čudovište koje je živelo u njoj.

Albus Dambldor je najskoriji direktor Hogvortsa, jedini čarobnjak kog se Lord Voldemor ikad plašio. Juna 1997. godine, Smrtožderi su preuzeli Hogvorts dok su Dambldor i Hari bili na zadatku. Profesor Severus Snejp je ubio Dambldora, jer Drako Melfoj to nije mogao. Dambldor je sahranjen u Beloj grobnici, kao prvi direktor sahranjen na Hogvortsu.

Trenutni direktor je profesorka Minerva MekGonagal.

Osnovni cilj osnivanja Hogvortsa je bio da poduce mlade carobljake. Svaki osnivac je osnovao sopstvenu kucu jer je svaki hteo razlicite osobine da ojaca. Po Grifindoru hrabri su više nego drugi bili cenjeni. Za Revenkla su najmudriji uvek bili najbolji. Kod Haflpafa, za vredne je uvek bilo benificija. A moci gladan Sliterin voleo je one od ambicija.


Zamak Hogvorts nije zasticen samo zidovima. Postavljene su razne vrste carolija kako bi se sprecio neovlasceni i tajni ulazak. Ne moze se jednostavno precacti ovde


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

2 Re: Učionica I godine on Fri Oct 07, 2011 10:16 pm

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
OSNIVACI HOGVORTSA

Helga Haflpaf

Helega Haflpaf rodjena je pre otprilike hiljadu godina,u Nemckoj.Kada je imala sedam godina sa porodicom preselila se u Englesku,ona i njena porodica odlucili su da zive normalan zivot.Bez magije.To je bilo upravo ono zbog cega je Helga tek sa sesnaest godina naucila nesto malo o magiji.Boja Haflpafa je zuta a simbol je jazavac

Godrik Grifindor
Je bio cistokrvni carobnjak roden pre,otprilike,nekoliko hiljada godina.Ubrzo je sa svojom porodicom,Godrik pobegao u Afriku,daleko od britanskih normalaca koji su progonili vestice i carobnjake.Godrik je bio veoma pustolovan i radoznao,a najvise je voleo da posmatra lavova na safarijima.Divio se tim snaznim i mocnim zivotinjama,zato je mozda bas to razlog zbog kojeg je lav simbol Gryffindorske kuce.Boja Grifindora je crvena.

Salazar Sliterin
Salazar Slytherin je rodjen cetvrtog februara pre par hiljada godina.Bio je miran i nezan decak,koji je u ranim godinama dosta zavisio od majke,Sezere Slytherin.Nakon nekog vremena odlucio je da pocne da uci i vezba magiju pa se preselio u Hogsmid.Prvo je radio u pekari a ucila ga je Kuhrin Lesbith.Salazar je nije bas voleo jer je,po njemu,izigravala velikog gazdu,iako ga je bila starija samo tri godine.Ali,ipak su postali prijatleji i Salazar je prihvatio to da mu je Kuhrin samo pomagala.Sibol Slytherina je zmija,a boja zelena.

Rovena Revenklo
Rovena Revenklo je bila cistokrvna vestica rodena dvadeset drugog januara pre vise od dve hiljade godina.Rovena je bila veoma vezanaza svog mudrog dedu Loberusa Revenkla,koji je oko vrata uvijek nosio privezak orla gde je cuvao svo svoje znanje steceno tokom zivota.Nakon njegove smrti,privjesak je presao kod Rovene,koja ga je nosila od tog trenutka pa nadalje.Ona je bila veoma pametna i mudra,i zbog toga je postala jedna od najvecih vestica svoga doba.Simbol Revenkla je orao a boja je plava.


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

3 Re: Učionica I godine on Fri Oct 07, 2011 10:18 pm

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
ROWENA RAVENCLAW

Rowena Ravenclaw bila je cistokrvna vestica rodena 22.januara pre nekoliko hiljada godina.Bila je veoma vezana za svog mudrog dedu Loberusa Ravenclawa,koji je oko vrata uvek nosio privezak orla u kojem je cuvao svo znanje koje je stekao tokom zivota.Nakon njegove smrti,privezak je presao u Rowenine ruke,koja ga je nosila od tog trenutka pa nadalje.Bila je veoma pametna i mudra,i zbog toga je postala jedna od najvecih vestica svoga doba.Kada je imala 26 godina,upoznala je devetogodišnju blatokrvnu vesticu Phionu ne daleko od Liverpula.Rowena se sazalila nad devojcicom i postala njena prijateljica,a kada su mestani spalili kucu u kojoj je Phiona zivela,Rowena ju je uzela i sa njom se aparatirala na rubove Zabranjene sume.U selu Hogsmeade,nedaleko od sume,upoznala je Godrica Gryffindora pa je zajedno s njim,Slytherinom i Hufflepuff-kom odlucila osnovati carobnu skolu Hogwarts.Phiona je postala prva ucenica u novonastaloj skoli i preuzela prezime "Ravenclaw".Ona je nasledila privezak u obliku orla nakon Rowenine smrti,koji danas poseduje Loberus Ravenclaw XI.Loberus je privezak poklonio Ravenclawskom domu,pa je danas zašticen u staklu ispod portreta Rowene Ravenclaw.Mudrost je i danas najvaznija predispozicija za upadanje u Ravenclawsku kucu,a simbol je orao,najverovatnije zbog priveska kojeg je Rowena nasledila od svog dede.

Kakve veze ima plava boja sa Rawenclaw-om
Nazalost na ovo pitanje ne postoji neki precizan odgovor.Verovatno je to bila najdraza Rowenina boja pa ju je odlucila staviti kao simbol,zajedno sa orlom.Jer,kao sto se kasnije saznalo,Rowena je osecala neku cudnu pozvezanost sa pticama,a moguce je da je to zato sto orao leti visoko,simbolizuje brzinu i moc.Mozda je ona te orlove prednosti metaforicki uzela kao i brzinu i moc razmisljanja.Naravno i zbog priveska,tako da su to ta dva razloga zbog biranja orla za zivotinju kuce


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

4 Re: Učionica I godine on Fri Oct 07, 2011 10:18 pm

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
HELGA HUFFLEPUFF

Hlega Hufflepuff rodjena je u Nemackoj otprilike pre hiljadu godina.Kada je imala sedam godina sa svojom porodicom preselila se u Englesku,pa su odlucili ziveti normalan zivot bez magije.Upravo je to bio jedan od glavnih razloga zasto je Helga tek sa sesnaest godina naucila nesto o magiji.Nakon nekog vremena stigla je poruka od Helginog strica Politusa koji je rekao da je nasao savrseno mesto na francuskoj obali na kojoj bi se porodica Hufflepuff mogla odmoriti.Upravo je tamo njen stric upoznao Helgu sa svim carobnjacima s kojima je bio u kontaktu,i upravo se onda devojka pocela upoznavati sa magijom.Politus je bio veoma mocan i bogat,i imao je neke vrste zajednica za carobnjake nevidljive Normalcima.Helga je mnogo volela zivotinje pa je zato predlozila stricu da napravi mali ZOO pored njegove rezidencije,sto je on i ucinio.Helga je sa stricem zivela 13 godina,a nakon njegove smrti vratila se u Nemacku.Ubrzo je stigao poziv od Salazara Slytherina za organizaciju Hogwartsa,sto je ona i prihvatila.Boja Hufflepuffske kuce je zuta,a simbol je jazavac.


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

5 Re: Učionica I godine on Fri Oct 07, 2011 10:18 pm

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
GODRIC GRYFFINDOR
Jedan od cetiri osnivaca Hogwartsa.Bio je cistokrvni carobnjak roden u Junu,otprilike pre par hiljada godina (datum nepoznat).Sa porodicom je ubrzo pobegao u Afriku,daleko od britanskih normalaca koji su progonili vestice i carobnjake.Bio je veoma pustolovan i radoznao,a najvece zadovoljstvo bilo mu je posmatranje lavova na safarijima.Divio se tim snaznim i mocnim zivotinjama,pa je mozda upravo to razlog zbog kojeg je lav simbol Gryffindorske kuce.Godricov otac ucio je sina carolijama,nakon nekog vremena cesto bi se poceo s njim saliti i zabavljati.Oceva najveca neostvarena zelja bila je da otvoriti skolu za carobnjake.Kad je odrastao,Gryffindor se vratio nazad u Englesku i odseo u selu Hogsmeade,jer je cuo da je to mesto u blizini zacarane sume.Tamo je upoznao Salazara Slytherina,s kojim je odlucio otvoriti carobnu skolu.Ubrzo su im se pridruzile i Helga Hufflepuff i Rowena Ravenclaw,pa su osnovali Hogwarts.Svo cetvoro osnivaca u pocetku su se dobro slagali,nakon nekog vremena doslo je do ozbiljnog sukoba izmedu Gryffindora i Slytherina.Godric je mislio da treba poducavati sve ljude koji su pokazali neku magicnu moc,a Slytherin samo one koji su cistokrvni.Salazar je nakon nekog vremena napustio skolu.Gryffindorska kuca odlikuje se hrabroscu i odvaznoscu,mozda upravo zato sto su te dve osobine krasile i Godrica Gryffindora.Gryffindoru je najverovatnije pripadao i sesir za razvrstavanje kao i mac ukrasen crvenim rubinima.Simbol Gryffindora je lav.


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

6 Re: Učionica I godine on Fri Oct 07, 2011 10:19 pm

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
SALAZAR SLYTHERIN

Salazar Slytherin rodjen je 4.februara pre nekoliko hiljada godina.Bio je nezan i miran decak,koji je u svojim ranim godinama dosta zavisio od majke,Sezeri Slytherin.Nakon nekog vremena odlucio je poceti uciti i vezbati magiju,pa se preselio u Hogsmeade.U pocetku je radio u pekari a poducavala ga je Kuhrin Lesbith.Salazar je nije previse voleo jer je po njegovom misljenju izigravala velikog sefa,iako je od njega bila starija samo tri godine.Ipak su postali prijatleji i Salazar je prihvatio cinjenicu da mu je Kuhrin samo pomagala.Buduci da su mu normalci ubili majku,mrzeo ih je i prema njima se uvek ruzno i neprijatno ophodio.Zeleo je da osnuje carobnjacku skolu,sto je i uspeo nakon sto se sprijateljio sa Godrikom Gryffindorom u jednom restoranu.Pozvali su Helgu Hufflepuff i Rowenu Ravenclaw da im pomognu u tome.Salazar i Kuhrin su se vencali i imali su sina zvanog Surzian.Nakon sto su u Hogwarts poceli da dolaze blatokrvni carobnjaci,posvadjao se sa Gordikom i napustio Hogsmeade,nakon toga ga vise niko nije video.Sibol Slytherina je zmija,a boja zelena.


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

7 Re: Učionica I godine on Sat Oct 15, 2011 12:41 am

EmaPotter*

avatar
Gryffindor
Gryffindor
Jel mi tu imamo Zadaće??

8 Re: Učionica I godine on Tue Nov 01, 2011 12:17 am

Inna


Come to die
Come to die
Ne , ali ćete imati test znanja uskoro ! Tako da , pripremite se.

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum