Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry

You are not connected. Please login or register

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Astronomija I godina on Sun Aug 21, 2011 10:49 pm

Inna


Come to die
Come to die
Ovde ce se održavati časovi Astronomije !Last edited by Inna on Sat Sep 17, 2011 12:40 am; edited 1 time in total

2 Ucionica za I godinu on Sun Sep 04, 2011 11:43 pm

Inna


Come to die
Come to die
Prva godina
Prvo predavanje:

Astronomija

'Zdravo ja sam Inna i predavaću vam Astronomiju.Od vas očekujem rad,disciplinu,aktivnost na času,rađenje domaćih zadataka.Ocenjujem pravedno prema zaslugama.Da ne gubimo vreme počinjemo s prvom lekcijom:

Astronomija(od grč. astronomia = astros+nomos) je jako zanimljiva nauka.Bavi se proučavanjem svemira,nebeskih tela i još mnogo toga.Astronomija je drevna nauka koja proucava sve ono što se nalazi van Zemlje i njene atmosfere.Ona je i verovatno jedna od najstarijih prirodnih nauka čiji počeci sežu u daleku prošlost. Rana astronomija se zasnivala na posmatranju i predviđanju kretanja vidljih nebeskih tela, naročito planeta i zvezda.
Na Hogwartsu se uči od prve do sedme godine. Časovi astronomije se održavaju na vrhu najvišeg tornja i to samo nocu. Astronomija i dalje nije potpuno proučena nauka. Postoji mnogo toga što niko do sada nije otkrio. Astronomija se i povezuje sa proricanjem sudbine. Kentauri su jedni od retkih koji se bave gledanjem u budućnost kroz nebeska tela i njihova kretanja. Najzanimljivije pitanje je ,,Šta je konačna sudbina svemira?’’.Naučnici koji se bave astronomijom se zovu astronomi.

Za domaći zadatak napišite sastav 'Moj prvi čas astronomije' koji ćete meni posalti na PM.
Oglasilo se zvono za kraj časa.
''E pa deco to bi bilo to , nadam se da ćemo se lepo družiti na narednim časovima. Očekujem odlične sastave. Doviđenja. ''
Last edited by Inna on Fri Sep 16, 2011 10:43 am; edited 1 time in total

3 Re: Ucionica za I godinu on Fri Sep 16, 2011 10:43 am

Inna


Come to die
Come to die
Prva godina
Drugo predavanje:

Podela astronomije


Trčeći uletila sam u učionicu.Zakasnila sam par minuta.Učenici su se nalazili na njihovim mestima.Srdačno su me pozdravili,a ja se izvinila što kasnim.'Uredu,zbog malog kašnjenja odmah da počnemo s lekcijom..Znači prošli čas smo radili definicije astronomije,a danas radimo njenu podelu..Astronomija se prema predmetu izučavanja deli na:
- Astronomiju Sunca
- Planetarnu astronomiju:
- Zvezdanu astronomiju
- Galakticku astronomiju
- Vangalakticku astronomiju
- Kosmicku astronomiju.

Astronomiju tradicionalno delimo prema promatranom delu elektromagnetskog spektra:
- Optička astronomija: astronomija u delu elektromagnetskog spektra vidljivog ljudskim okom (valne daljine 400 - 800 nm).
- Infracrvena astronomija: astronomija u infracrvenom delu elektromagnetskog spektra (valne daljine 700nm - 1mm) .
- Radio astronomija: astronomija koja koristi instrumente slične radio/televizijskim antenama za istraživanje u području elektromagnetskih valova centimetarske i milimetarske daljine (valne duljine 30cm - 1mm).
- Astronomija u području visokih energija ili astronomija u rendgenskom (X), ultraljubičastom i gama elektromagnetskom spektru:
o Rendgenska astronomija - (valne daljine 5pm -10nm)
o Astronomija u ultraljubičastom području - (valne daljine 380nm - 10nm}
o Astronomija gama zraka.
Domaći:
1. Кako se deli Astronoimja po predmetu izučavanja ?
2. Kako tradicionalno delimo Astronomiju prema promatranom delu elektromagnetskog spektra ?
3. Napišite nešto o galaktičkoj astronomiji. Najmanje dva pasusa !

''To bi bilo sve , vidimo se sledećeg časa. ''

4 Re: Astronomija I godina on Sat Sep 24, 2011 2:54 am

Inna


Come to die
Come to die
Prva godina
Treće predavanje:

'Zdravo'pozdravila sam učenike i sela za profesorski stol.Dragi moji danas radimo Sunčev sastav.To je jako važna lekcija i molila bih da pažljivo pratite dok objašnjavam.Krenimo s lekcijom:
Sunčev sastav je područje u svemiru koje čini barem jedna zvezda i objekti koji se kreću u određenoj orbiti oko te zvezde. Ti objekti mogu biti: asteroidi, kometi, prirodni sateliti, planete i slično.
Izraz se obično koristi za naš sastav, u kojem je Zemlja. Da se izbegne zbrka, drugi sunčevi sustavi nazivaju se planetarni sustavi.U većini drugih jezika (vidi poveznice) naziv je izveden iz reči Sol, što je latinsko ime za Sunce.Sunce pripada zvezdama spektralne klase G2, gde 99.86% mase sustava otpada na masu zvezde.
- Planeti su osam tela u Sunčevu sustavu. Navodimo ih prema udaljenosti od Sunca, od najbližeg do najdaljeg: Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran i Neptun.
o Poveća tela koja kruže oko planeta su prirodni sateliti ili mesec
o Prašina i druga sitna tela kruže oko planeta, od čega nastaju planetarni prstenovi.
o Svemirski otpad su komadi ili tela koja su ljudskog porekla i vecinom se nalaze u orbiti oko planeta Zemlje.
o Planetisimali.
- Asteroidi
- Komete
- Kentauri su ledena nebeska tela nalik na komete koja imaju nešto manje ekscentričnu orbitu, koja im omogućava da se zadrže u području između Jupitera i Neptuna.
- Trans-Neptunska tela
o Kuiperov pojas je pojas u obliku diska koji se prostire iza planeta Neptuna u širini od 30 AU do 50 AJ od Sunca. Jedan od većih objekata ovoga pojasa je i bivši planet Pluton.
o Oortov oblak je hipotetični pojas koji se prostire od 50,000 do 100,000 AJ od Sunca. Vjeruje se da je ova oblast izvor kometa s dugim periodima.
- Zodijačka svetlost
- Svemirska prašina
''To bi bilo sve za danas.Učite jer sledećih časova ćete imati test. U stavri ostale su nam još samo zvezde da završimo pa da vam dam i test. Doviđenja deco. ''
Doviđenja,vidimo se sljedeći sat

5 Re: Astronomija I godina on Sat Sep 24, 2011 7:34 am

Inna


Come to die
Come to die
Prva godina
Četvrto predavanje

Zvezde


'Zdravo svima'.pozdravila sma učenike ulazeći u učionicu..Krenimo s lekcijom.Danas radimo zvezde.
Zvezda je nebesko telo koji se sastoji od velike količine plina, većinom vodika. Zvezda isijava svjetlost i toplinu koji nastaju u termonuklearnim reakcijama u središtu zvezde.Zvezdom nazivamo bilo koje masivno gasovito telo u Svemiru. Zvezde se vide kao svetleće tačkice na noćnom nebu koje bljeskaju zbog efekta Zemljine atmosfere i njihove udaljenosti od nas. Sunce je izuzetak: ono je jedina zvezda dovoljno bliska Zemlji tako da se može videti kao disk i obezbediti je dnevnom svetlošću.
U svakodnevnom ljudskom govoru i astronomiji postoji razlika u upotrebi termina "zvezda". Obično se pod pojmom zvezda ne podrazumeva Sunce, a ponekad se odnosi na vidljive planete pa čak i meteore.
Najbliža zvezda Zemlji, osim Sunca, je Proksima Kentaura (Proxima Centauri) koja je udaljena oko 40 Pm (petametara), odnosno 4,3 SG (svetlosne godine) ili 1,3 pc (parseka). To znači da svetlosti trebaju 4,3 godine da stigne do Zemlje sa ove zvezde.Ipak, pored ove udaljenosti i nekolikom puta većih udaljenosti, postoji još nekoliko zvezda koje smatramo najbližim (vidi listu najbližih zvezda).
Astronomi misle da ima najmanje 70 sekstiliona zvezda u poznatom delu našeg Svemira (70 000 000 000 000 000 000 000 ili 7 × 1022).
Veliki broj zvezda je starosti oko milijardu ili 10 milijardi godina. Neke zvezde čak mogu dostići i 13,7 milijardi godina, što predstavlja približnu starost Svemira. Prema veličini razlikujemo sićušne neutronske zvezde (koje su zapravo mrtve zvezde ne veće od nekog gradića), supergigante (veledivove) kakvi su Severnjača (Polaris) i Betelgez (Betelgeuze) prečnika koji je oko 1 000 veći od Sunčevog, ali i pred toga su mnogo manje gustoće nego Sunce. Jedna od najmasivnijih zvezda je Eta Hrptenjače (Eta Carinae) čija je masa 100-150 puta veća od Sunčeve.
Naučno gledano, zvezde su samogravitirajuće sfere sačinjene od plazme u stanju ravnoteže koja proizvodi njihovu sopstvenu energiju kroz proces nuklearne fuzije.
Energija koju proizvode zvezde se raspršuje u Svemir kao elektromagnetsko zračenje (uglavnom vidljivu svetlost) i kao struja neutrina. Prividna svetloća zvezde se meri prema njenoj prividnoj veličini.
'To bi bilo sve za danas-rekla sam umorno.Molila bih da počnete raditi domaće zadatke i budete aktivni na času tj. kada govorimo o nekoj lekciji slobodno možete dodati svoju definiciju ili mišljenje o lekciji.Sutra se spremite za test.Doviđenja'.

6 Re: Astronomija I godina on Sat Sep 24, 2011 9:23 pm

Inna


Come to die
Come to die
''Dobar dan deco. Sedite , sedite. ''- užurbano sam rekla.
''Znate već da danas imate test iz astronomije , tako da pripremite papire i olovke pa da krenemo. ''- brzo sam rekla.U licu sam im videla zračak straha.
Počeh deliti testove. Dok sam delila rekla sam im da prvo napišu svoje ime i prezime na vrhu testa.
''Eh , pa pošto ste svi dobili testove , bacite se na posao. ''

Prvi test iz Astronomije


1. Šta je Astronomija ?
2. Potiče od koje reči ?
3. Šta proučava ?
4. Napiši nešto o planetarnoj astronomiji
5. Sunčev sustav
6. Koliko ima planeta u Sunčevom sustavu? Kako ih navodimo ? Nabroj ih.
7. Radio astronomija ?
8. Šta su Kentauri ?
9. Kji pojas se prostire iza planete Neptun ?
10. Napiši sve što znaš o zvezdama.
11. KOja je zvezda najbliža Zemlji ? (osim Sunca)
12. Prema veličini , kako delimo zvezde ?
13. Najmasivnija zvezda ?
14. Kako se meri prividna svetloća zvezde ?
15. Napiši nešto o zvezdi Severnjači

''Marija !''-viknuh.
''Ne viri u Monikin rad ! '' , rekoh, ''Znate i sami , da ne volim prepisivanja i da kod mene niko ne može prepisati ! Ti si se sad izvukla jer si dobar đak kod mene , ali još jedna opomena i izbaciću te sa časa i moraćeš da predaš svoj rad ! '' - rekoh i pođoh do svog mesta.

Zvrrrrrrrrrrrrrr !

''Zvonilo ! Predajte svi svoje testove! E tako. Deco , ocene očekujte sutra. Uskoro ću vam i zaključiti ocene . Doviđenja ! ''

7 Re: Astronomija I godina on Sun Sep 25, 2011 12:50 am

Nada Snape

avatar
Hufflepuff
Hufflepuff
profesorka, Neria Slytherin je kopirala moj kontrolni iz astronimije i zalepila ga u svoju sobu. TO MORA DA SE KAZNI ili vas sve tuzim Snape-u

8 Re: Astronomija I godina on Sun Sep 25, 2011 1:00 am

Dina.

avatar
Gryffindor
Gryffindor
HAHHAHAHAHAHHA Tužit će te


_________________

http://magicworld.bosnianforum.com

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum